減壓好去處|「打工仔」專屬市集助你排解負能量

1010
攤攤邀資訊
0  閱讀
摘要 : 勤奮的港人不免要經常面對工作嘅壓力,一班打工仔常常喊攰,但依然係度努力拼搏。這次Life Mart將會在舉行2020年10月17-18日舉行「打工仔心很累市集」,設有各種精彩活動,供打工仔抒發心中鬱悶。
我哋呢班打工仔,通街走糴直頭係壞腸胃......
日日返工直落 OT,工作壓力大,升職加薪又無份,同事又鉤心鬥角,就算 WFH 工作量又大增,真係心好攰。
而手作人雖則話係自己做老細,但就要一腳踢,設計、製作、採購、公關、宣傳、客服、送運、會計、售後服務等等,其實同打工無乜分別,客人即係老細。
今次Life Mart邀請了「散水是咁的」 嘅插畫師 戴恭濟 同大家一齊『普天同㷫,Fun 享快樂』。用押韻字句盡訴打工仔心中情,分享返工嘅奇趣事、窩心事、爆笑事。

· 場地介紹

「618上海街」商場是由旺角上海街 14棟唐樓活化改建而成,當中10棟屬二級歷史建築。商場樓高5層,進駐了不少本地特色小店,例如有型格商店、古着店、文青小店、文化保育店及特色餐廳。

· 特色活動介紹

「手作區」
市集有19攤手作單位參與,有興趣的朋友可以一齊嚟支持本地品牌。 雖然今次攤檔唔多,但手作種類豐富,且無重複,可以慢慢深入認識每個品牌嘅故事。
「紙品區」
雲集台灣、澳門、香港插畫師、設計師、攝影師的精美紙品,「明信片控」絕不能錯過!除了明信片,還會有紙膠帶、貼紙等作品,現場仲設有「慢遞服務 - 未來信件」和「一般代寄服務」,喜歡紙品嘅朋友不妨來逛逛!
「打工仔心很累展覽」
「散水是咁的」嘅插畫師 戴恭濟,用插畫和押韻字句,創作了31張展品卡,來表達打工仔心底情感,分享返工嘅奇趣事、窩心事、爆笑事,分享上班軼事。
「主題扭蛋機」
由「散水是咁的」嘅插畫師 戴恭濟 嘅押韻字句和插畫 製作成嘅「市集期間限定扭蛋襟章」,總有7款,$20可以玩一次。

· 「Before I quit ... 投稿牆」

平時返工真係無地方唞氣,呢個空間可以俾大家提供一個卸下情緒包袱嘅機會,令大家寫出心中的鬱悶。
仲有免費換領市集限定紀念品活動!(數量有限,換完即止)
不過,主辦單位提醒,疫情下入場人士必須戴上口罩,亦需先量度體溫,確保沒有發燒才可進場,並會因應場內人數作人流管制措施。

· 【活動信息】《打工仔心很累市集》(LIFE MART 純手作市集 第三十八回)

地點 : 旺角上海街618號 (618上海街 地下活動空間)
日期 : 2020年 10月17-18日
時間 : 13:00-20:00
【免責聲明】本平臺對文中觀點保持中立,本網頁提供的資料儘供參考之用。雖然攤攤邀已盡一切努力確保網頁內容準確無誤,但不會對本網頁所載資料的任何錯誤、遺漏或失實陳述,尤其是由其他機構或網站(以超文本連結方式)提供的資料承擔任何責任。如對原作者有任何意見,請聯繫站長,我們會儘快處理。
精選攤檔
1220761044@qq.com
Author: 1220761044@qq.com

we

Leave a Reply

Your email address will not be published.